KIBRIS TATLISI NASIL YAPILIR


Merhabalar;

    Nefis mi nefis bir tatlı tarifiyle geldim. Ne zamandır denemek istiyordum.Ama bir türlü fırsat bulamamıştım.Nihayet denedim.İyi ki denemişim.Nefis oldu.Kıbrıs tatlısı... Şerbetli bir tatlı. İçinde un yok.Galeta unu var.Zannediyorum; yokluk zamanlarında,un bulanmadığı savaş zamanlarında  ortaya çıkmış bir tatlı.Eskiler böyle kriz ortamlarında bile mutfaklarında bir şeyler üretmeyi bilmişler.Onlardan öğreneceğimiz çok şey var.

   Tabii ,tam bu tarif değildir.Mutlaka günümüze gelinceye kadar ,malzeme ve lezzet yönünden katkılar olmuştur,diye düşünüyorum.Mesela ceviz,krema bunlar mutlaka sonradan eklenmiştir.Şerbet olarak da ben pekmez kullanıldığını düşünüyorum.Şeker o zamanlar çok çok lüks bir tüketim maddesi.Hem enerji vermesi bakımından ,hem de her evde bol miktarda pekmez bulunduğundan ,şerbet olarak pekmezin kullanılması çok doğal.Hatta çayı bile pekmezle içerlermiş.Bilemedim,acaba biz de şimdi şeker yerine pekmez mi kullansak.Aslına bakarsanız ,hepimizin bildiği gibi ; sağlıklı olanı o.Fakat bizim damak tadımız sağlıksız olana alışkın.Ne kötü değil mi?

    



KIBRIS TATLISI




MALZEMELER

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • yarım su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
ŞERBETİ
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1/4 limon suyu
KREMASI
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı dolusu  un
  • 1 kahve fincanı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu  nışasta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 paket krem şanti












YAPILIŞI
  • Karıştırma kabında yumurta ve şeker krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
  • Sıvı yağ eklenir.
  • Hindistan cevizi,galeta unu,vanilya ve kabartma tozu ilave edilerek karıştırılır.
  • Orta boy dikdörtgen bir fırın kabı yağlanarak kek hamuru dökülür
  • 180 derecede ısınmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.Soğumaya bırakılır.
  • ŞERBET İÇİN; şeker ve su limon ile birlikte tencereye alınır.
  • Şeker eriyip kaydadıktan 8 dakika sonra ocaktan alınır.
  • Kek soyunca ,ılık şerbet dökülüp,şerbetin çekmesi beklenir.
  • KREMA İÇİN :Un,nişasta,şeker tencereye alınır.Karıştırılarak süt ilave edilir.
  • Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.1 tatlı kaşığı tereyağ konur.
  • Soğuyunca toz krem şanti eklenerek pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır.
  • Şerbetini çeken kekin üzerine yayılır.
  • Arzuya göre antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süslenir.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.




5 yorum:

  1. Aay facebookda ooyle dolsirken tatlinizin tarif linkine tikladim aaay iyiki tiklamisim neguzel bir site burasi bayildiim bayildim tariflerinizde harika

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor ellerine sağlık canım 💖💕💖

    YanıtlaSil
  3. İlk defa duydum bu tatlıyı ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  4. harika bir tatlı.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Canım arkadaşım ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sevgilerimle

    YanıtlaSil

 

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe