HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK NASIL YAPILIR

Merhaba ;
  Şimdi size,memleketimin haşhaşlı burma çöreğinin tarifini ,vereceğim.Ama biraz anlatayım isterseniz.Ben Amasya ,Merzifon 'luyum.Her yörede haşhaşlı çörek değişik şekillerde yapılır.Fakat bizde daha özel bir lezzettir.Dini bayramlarda ,büyük toprak güveçlerle çarşı fırınlarında ,sabaha kadar ağır ateşte pişen keşkeğin yanına yapılır.
  Bizim haşhaşımız da farklıdır.Kullanılır hale gelinceye kadar ;uzun ve yorucu aşamalardan geçer.Şöyle ki ;çiğ haşhaş alınır,4-5 su veya annemin anlattığına göre ;büyüklerimiz illaki yedi su yıkarlarmış.Daha sonra ,tülbentlerin üzerinde kurutulur.Ve tavada ,rengi dönünceye kavrulur.Daha sonra,taş saplı ,ağaç dibeklerde yağı çıkıncaya kadar dövülür.





HAŞHAŞLI BURMA ÇÖREK 

   Yapılışı bu kadar zahmetli olunca ,tadı da o kadar güzel oluyor.Bir de haşhaşa çekilmiş ceviz katılınca ,lezzet ikiye katlanıyor.Tabii ,eğer ceviziniz yoksa eklemeseniz de olur.
    Şimdi isterseniz tarife geçeyim...



 
MALZEMELER


  • 1 kilo un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı  dövülmüş haşhaş
  • yarım kase dövülmüş ceviz














YAPILIŞI


  • Hamur yoğurma kabına  un elenerek alınır.
  • Unun ortası çukur yapılır,tuz,şeker,maya konur.
  • Ilık su yavaş yavaş eklenerek ,ortadan  başlayarak kenarlara doğru un alınarak çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak ,ılık bir yerde mayasının gelmesi beklenir.
  • Mayası gelen hamurun,kaptan unlanmış zemine alınır.Havasının çıkması için tekrar yoğurulur.
  • Oklava veya merdane ile kare olacak şekilde ,bıçak sırtı kalınlığında açılır.
  • Hamurun her tarafına  önce sıvı yağ ,elle sürülür.
  • Daha sonra haşhaş sürülür.Dövülmüş ceviz serpilir.
  • Hamur 4 parçaya bölünür ve üst üste konur.(görselde olduğu gibi)
  • 2 parmaktan biraz ince kesilir.
  • Hamurun her iki ucu havuç içinde ters yönlere yuvarlanarak burma şekli verilir.
  • Hamur bitinceye kadar bu işlem yapılır.Yağlanmış tepsiye dizilir.
  • El mayası gelmesi için 15-20 dakika bekletilir.
  • Üzerine çırpılmış yumurta sürülür.
  • Isıtılmış 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.

BENZER TARİFLER






6 yorum:

  1. çok severim bunu çoğu fırın yapıyor artık hazır alıyoruz :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmenize memnun oldum.Tabii evde yapılan gibi olmuyordur.Birgün ikram etmek isterim:)

      Sil
  2. Çok güzel bir tarif ellerinize sağlık. Takipteyim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok memnun oldum.Teşekkür ederim.sevgiler:)

      Sil
  3. detaylı anlatım super olmuş ozellikle fotograflar elinize saglık :)

    YanıtlaSil
  4. İŞTE BU. HAŞHAŞLI ÇÖREĞİN YAPIMI DA, TARİFİ DE ANCAK BU KADAR AÇIK VE NET YAPILIR. SAYENİZ DE YAPMASINI ÖĞRENDİK. ORTADA KARIŞIK YÖNETİCİLERİ HER ŞEY İÇİN SİZE TEŞEKKÜR EDERİZ.

    YanıtlaSil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe