BAT NASIL YAPILIR


Merhabalar sevgili dostlar;
  Nasılsınız? Hanımların günleri başladı mı?Şimdi tarifini vereceğim batı günlerinize ,toplantılarınıza yapabilir siniz.Hafif ve değişik lezzetler istiyorsanız ;mercimek ve ince  bulgurla yapılan bat da tam böyle bir tarif. Yeşil mercimeğin faydalarını saymakla bitiremeyiz.Bunun yanı sıra ,bulgur da aynı şekilde çok faydalı bir besin.İçine giren diğer malzemelerle daha besleyici  bir lezzet ortaya çıkıyor.
   Tokat şehrimize özgü batı ,özellikle tokat yaprağı ve köy ekmeği ile yiyerek ,tam hakkını vermek lazım.İnstagramda bat tarifini paylaştığım zaman çok ilgi gördü.Bazı fikir verenler de oldu.Özellikle reyhan katılması gerektiğini söyleyenler çok oldu.Biz yıllardır yaparız reyhanla hiç yemedim ve denemedim.Ama siz öyle deneyebilirsiniz.
   Domates eklenmemesi gerektiğini söyleyenler de oldu.Kışın yaparsanız koymayabilirsiniz.Ama yazın ,domatesin bol olduğu  günlerde ,faydalanmak gerekir diye düşünüyorum. Bir de ceviz ekleyebilirsiniz.
   Ben kendi yaptığım tarifi vereceğim.Artık tercih size kalmış :)


 TOKAT BAT



MALZEMELER

  • 1 Su bardağı yeşil mercimek
  • 1 aida bardağı ince bulgur (düğü)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 5 dal yeşil soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça,
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 adet domates
  • tuz,karabiber,pul biber
  • 1 çay bardağı domates suyu (varsa)











YAPILIŞI
  • Mercimek yıkanır.üstünü geçecek kadar su ile pişirilir.
  • Sıcakken üzerine ince bulgur eklenip,tencerenin kapağı kapatılır.
  • Bu arada kuru soğan küp doğranır.Domatesin kabukları soyulup küp doğranır.
  • Bulgur şişince domates salçası,limon suyu,domates suyu,limon tuzu ve baharatlar katılır.
  • Yeşillikler doğranır.Malzemeye eklenir.
  • 1 çay bardağı su eklenir.
  • Arzuya göre yarım su bardağı kırılmış ceviz ve reyhan ile soğuk servis yapılır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.


BENZER TARİFLER

11 yorum:

  1. ilk evlendiğimde kolay ve pratik diye :) arkadaşlarım geldiğinde çok yapardım iyi hatırlattınız elinize saglık deneyeceğim :) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhaba. Bat, domatesin suyu eklendiginde daha bir lezzetli, daha bir güzel olur. Tercihim domatesli olanından yana...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Bat, domatesin suyu eklendiginde daha bir lezzetli, daha bir güzel olur. Tercihim domatesli olanından yana...

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, bat salatanız çok leziz ve iştah açıcı olmuş.Ellerinize sağlık.

    Hayırlı hafta sonları inşaallah.

    YanıtlaSil
  5. Çok sevdiğim bir lezzettir, ellerinize sağlık...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba biz genellikle kısır yapıyoruz, demek ki orada bat yapılıyor.Yapılış tarzları da sanki benziyor.. Denemek lazım, beğendim tarifi. Hem yeşil mercimek ve bulgur yakışmış birlikte. Elleriniz sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Şahane görünüyor, elinize sağlık (:

    YanıtlaSil
  8. haftaiçi gelecek arkadaşlarıma yapmak için çok iyi bir fikir oldu ellerinize sağlık çok sağlıklı ve lezzetli gözüküyor

    YanıtlaSil
  9. içindeki tüm malzemeler muhteşem.. Ama adını ilk defa duydum. Ellerinize sağlık.. Görüntüsü de süper..

    YanıtlaSil
  10. son derece sağlıklı bir salata:) biz daha çok kısır dediğimiz şekilde yapıyoruz.
    bir de soğan kavrulup ilave kısmına kadar müceddere pilavına da benzettim :) sevgiler.

    YanıtlaSil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe