ISPANAKLI ALT ÜST ANNE BÖREĞİ NASIL YAPILIR



Merhabalar;
   Ramazan-ı Şerif 'e ulaştık.Dün akşam ilk sahurumuza kalktık.Hatta ,ilk oruçlar açıldı bile.Bu uzun günlerde dahi, Allah sabrını veriyor.İnanın ben hiç anlamadım bile nasıl geçti.Oruç tutanların oruçlarını Allah'ım kabul etsin.
   Sahurda tok tutan yiyecekler yemeye çalışıyoruz.Uzmanlar her ne kadar ,yumurta ,peynir,süt gibi besinlerle sahur yapın deseler de ,bizim kültürümüzde hamur işleri ,börekler sahur masalarımızda hep en baştadır.Ben de size hamur açmayı bilmeyenlerin bile yapabileceği çok kolay anne böreği ya da alt üst böreği tarifi vereceğim.Ben ıspanaklı yaptım.Siz istediğiniz iç malzemesi ile yapabilirsiniz.Hem de çok kısa sürede...
    Yalnız bir iki püf noktası var.Onu sizlerle paylaşayım.Hamura maya koyuyoruz.Fakat bu sizi şaşırtmasın,mayalama süreci olmuyor.Mayayı sadece hamurun yumuşak olması için kullanıyoruz.Sirke ise hafif kıtırlık veriyor.Bir de hamuru kaç parçaya bölerseniz ,böreğinizin katlar o kadar çok olur.Çok pratik değil mi?Şimdiden size kolay gelsin.
 



ISPANAKLI ALT ÜST ANNE BÖREĞİ 


MALZEMELER


  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta (1 sarısı üzerine )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı toz maya veya yarım paket yaş maya
  • 200 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İÇ MALZEME 
  • Bir bağ ıspanak
  • 150-200 gram kıyma
  • Bir miktar sucuk ,pastırma (olmasa da olur )
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yap
  • 1 çorba kaşığı tere yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • tuz,karabiber












Resim yazısı ekle




YAPILIŞI


  • Önce iç malzeme hazırlanır.
  • Ispanaklar ayıklanır.Bol su ile iyice yıkanır.
  • Kaynayan suda 2 dakika haşlanır.Suyu süzülüp,soğuk sudan geçirilir.Fazla suyu sıkılır.
  • Soğan küp doğranır ,tereyağ ve sıvı yağ ile kavrulur.
  • Üzerine kıyma,varsa sucuk ve pastırma eklenerek ,hep birlikte kavrulur.
  • Salça konur ,salça kokusu çıkıncaya kadar pişirilir.
  • Üzerine haşlanmış ıspanaklar konularak tüm malzemeler birlikte 2-3 dakika kavrulur.
  • HAMURU İÇİN:
  • Un ,yoğurma kabına alınarak ,ortası açılır.
  • Yumurta,sirke,maya,tuz,şeker,yarım çay bardağı sıvı yağ çok az ılık su ile normal kıvamda bir hamur yoğrulur.
  • 5 dakika dinlendirdikten sonra ,hamur ikiye ayrılır.
  • İlk parça elle bir tepsi büyüklüğünde açılır.Üzerine erimiş tereyağ ve sıvı yağ karışımı bolca sürülür.
  • Hamurun tam ortasına bir kase konarak ,kenarları 5 parçaya bölünür.
  • Parçalar tek ,tek yağlanarak ,üst üste kapatılır.
  • 15  dakika dolapta bekletilir.
  • 2. parçada aynı şekilde hazırlanır.Dolapta bekletilir.
  • Bolca yağlanan tepsiye ilk parça elle düzgünce yayılır.
  • Üzerine ıspanaklı iç malzeme konur.
  • Diğer hamurda elle açılarak iç malzemenin üzerine kapatılır.
  • Hamurun kenarları bastırılır.
  • Üzerine yumurta sarısı ,biraz sıvı yağ ile karıştırılarak sürülür.
  • Hamurun üzeri bir kaç yerden delinerek  hava alması sağlanır.
  • 180 derece de önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.

2 yorum:

  1. Bizim mutfakta da benzer bir tarif uygulanır, Anne böreğinin tadı bir başkadır zaten. Sirke gerçekten çok hoş bir kıvam veriyor. Resmen ağızda dağılıyor börek. Elinize, emeğinize sağlık. Sevgiler... https://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Hazır yufka çok pratik ama,bu lezzetleri de insan özlüyor.Sevgiler:)

      Sil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe