KAPALI PİDE NASIL YAPILIR


Merhabalar;
    Hamur işi sevmeyen yoktur herhalde.Fakat bu ,hamur işi sevme durumu , sadece bizim ülkemize has bir durum değil.Yabancı yemek sitelerinde veya bloglarda da çok çeşitli hamur işleri yapıldığını görüyorum.Bir kaç kez, Merzifon'lu olduğumu söylemiştim biliyorsunuz.Bizim de çok güzel yemeklerimiz ,hamur işlerimiz var.Fakat çarşı fırınlarında ,yapılan açık olarak yapılan pidemiz çok meşhurdur.İçi evde hazırlanır,fırına götürülür.Veya fırınların yanında kasap ve manav vardır.Kaç kişilik pide istenildiği söylenir.Ona göre,hanımlar hiç el sürmeden taş fırınlarda pişen pideler ,mis gibi kokusu ile eve gelir.Bu arada ,fırından hemen çıkarmaz çıkmaz üzerine tereyağ sürülür.O tadı ve kokuyu anlatabilmem mümkün değil .Ve ben o tadı hiç bir yerde bulamıyorum.Memleketime gidince ilk istediğimiz tabii ki pide oluyor.
    Bir de bizim komşu ilimiz Samsun 'un pidesini çok severiz.Onun kıyması kavrulur ve kapalı olarak yine taş fırınlarda pişirilir.Bugün ki tarifim bu güzel pide tarifi olacak.Her ne kadar taş fırın bulamasak da yine özlenen lezzetleri denemekten uzak duramıyoruz.
     Ben bir kaç defa denedim.Bu sefer oldu.Hem görüntü olarak ,hem lezzet olarak kapalı pide tadına çok yaklaştım.Yaklaştım diyorum;çünkü ev fırınlarında ancak bu kadar oluyor.Denemenizi tavsiye ederim.
     Püf noktası ,pidenin üzerine yumurta sarısı veya başka hiç bir şey sürülmüyor.Yalnız ,yine fırından çıkınca üzerine tereyağ sürülürse lezzete noktayı koymuş oluyoruz.Şimdiden kolay gelsin.


KAPALI PİDE




MALZEMELER

   
   HAMURU İÇİN:

  • 2 su bardağı ılık  süt
  • 1 su bardağı su
  • 25 gram yaş maya veya 1 paket instant maya 
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  İÇ MALZEMESİ
  • Yarım kilo kıyma
  • 5 adet kuru soğan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • tuz,karabiber
  • üzerine sürmek için tereyağ





YAPILIŞI

  • Maya,ılık süt ,şeker yoğurma kabına alınarak biraz kabartılır.
  • Ilık su ,tuz ve aldığı kadar un ile ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • 20 dakika dinlendirilir.
  • Soğanlar küp şeklinde doğranır.Tencerede  ,sıvı yağ tereyağ ile doğranan soğanlar şeffaf hale gelinceye kadar kavrulur.
  • Kıyma eklenerek ,soğanla birlikte kavrulur.Tuzu ve karabiberi katılır.Soğutulur.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak bezeler yapılır.
  • Unlanmış zeminde merdane ile ince ve uzun olacak şekilde açılır.
  • Ortasına ,kıymalı içten konur.Hamur iyice kapatılır.
  • 5 dakika el mayası bekletildikten sonra ,180 derecede ısınmış fırında pişirilir.
  • Fırından çıkan pidelerin üzerine tereyağ sürülür.
  • Yumuşaması için üzerine bir tepsi kapatılır.
  • Sıcak olarak servis yapılır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.



4 yorum:

  1. ay nefis görünüyor elinize sağlık kıymalı pide çok sevmesem de bunun kaşarlısını şu an canım istedi yani :-))=

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii istenirse kaşarlısı da güzel olur teşekkürler :)

      Sil
  2. Pideler nefis olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe