KAYISI REÇELİ NASIL YAPILIR


Merhabalar;
    Yazın karınca misalı gibi kışa hazırlıkları yapıp,kışın rahat etmek isteriz.Kış hazırlıkları ilkbaharda ilk olarak çilek reçeli ile başlıyor.Vee bu süreç eylüle kadar hız kesmeden devam ediyor.Hanımlar biraz yoruluyor ama; o sevgi ile yapılan yiyecekler ,ev ahalisinden ve misafirlerden övgüler aldığında da gurur ve mutluluk vesilesi oluyor.
    Kahvaltıların vazgeçilmezi,kahvaltı masalarının süsü reçeller..Ben reçel bayağı bir seviyorum,hatta evde en çok ben yiyorum desem yalan olmaz.En sevdiğim  reçeller, çok tatlı olmayan meyvelerle yapılan reçeller.O da en başta iri kızılcık reçeli,vişne ,çilek ve kayısı reçelleri ..
     Belki duymuşsunuzdur,eskiden kayısıların,reçelin içinde diri durması için kirece yatırırlarmış..Ama ben kayısının ,reçelin içinde çok sert olmasını sevmiyorum.Hatta marmelat kıvamına yakın bir kıvam benim için ideal.O yüzden benim zevkime uygun kayısı Tokaloğlu cinsi kayısı.Malatya kayısısı ile daha diri bir kıvam elde edebilirsiniz.Damak tadınıza göre kayısı cinsini seçebilirsiniz.Annemin reçelleri de çok güzel olur.Bir de onun yaptığı şekilde  ,kayısı reçeli tarifini vereceğim.Bu benim yaptığım tarif.Hangisini arzu ederseniz,o tarifle yapabilirsiniz.Ama geç kalmayın ,yavaş,yavaş mevsimi geçmek üzere...


KAYISI REÇELİ



    

MALZEMELER

  • 1 kilo kayısı
  • 1 kilo toz şeker
  • yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı tereyağ








YAPILIŞI

  • Kayısılar yıkanır,çekirdekleri çıkarılır.
  • Büyüklüklerine göre,2'ye 3'e bölünür.
  • Reçel yapılacak tencereye toz şeker ve kayısılar kat kat yerleştirilir.1 gece veya 2-3 saat bekletilerek sulanması sağlanır.
  • Kayısıların çekirdekleri kırılarak biraz ılık suda bekletilir ve kabukları soyulur.
  • Tencere ocağa alınarak ,orta ısıda çok karıştırmadan kaynatılır.
  • Bu arada üzerine biriken köpükler kaşık yardımı ile alınır.
  • Yarım saate yakın kaynatılan reçele limon suyu ve çok az su ile eritilen limon tuzu eklenir.
  • 1 çay kaşığı tereyağ ,kayısı çekirdekleri katılır.
  • Yarım saat 45 dakika ,kıvam alıncaya kadar pişirilir.
  • Kıvamını anlamak için küçük bir cam tabak dondurucu kısmına konur.Soğuyan tabağa çok az reçel alınarak kıvamına bakılır
  • Kıvam almamışsa ve kayısılar çok pişmek üzere ise ,bir süzgeçle alınarak ,şerbet kıvam alıncaya kadar kaynatılır.
  • Kayısılar tekrar tencereye alınır..
  • Kıvamı olan reçel tencerede soğutularak,daha sonra kavanozlara aktarılır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.


14 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değerli yorumlarınız için :)

      Sil
  2. bana çok tatlı geliyor kayısı reçeli daha çok ekşi meyvelerden yapılma reçelleri tercih ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ekşi reçel seviyorum.Sıralamada 3. sıra kayısı reçelinin :)sevgiler...

      Sil
  3. Ağız tadıyla tüketin inşallah.Çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık muhteşem görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Vişne reçeli benim favorilerim arasında ama hiç bir reçele hayır demedim şimdiye kadar. Kayısı reçeli yapmak için hala ucuzlamasını bekliyorum. :) Renkleri harika olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim favorim de vişne.Ama dediğiniz gibi; hepsi kahvaltıların vazgeçilmezi...sevgiler :)

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Çokkk teşekkürlerr sevgili Deeptone :)

      Sil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe