PERDE PİLAVI NASIL YAPILIR


Merhabalarr sevgili dostlar;

    Yine yeni yeniden bir pilav ile karşınızdayım.Perde pilavı...Yöresel bir pilav olmasına rağmen ,bence artık her yörede pişirilip yeniyor.Böyle güzel yemeklerimizin,gelenek göreneklerimizin,kültürlerimizin yayılmasında sosyal medya faydalı diye düşünüyorum.Veee sosyal medyayı her zaman ,böyle amaçlarla kullansak" ne güzel olur "diye düşünmeden de edemiyorum.

     Pilav hakkında biraz araştırma yaptığımda ,bir hikayesi olduğunu öğrendim.Size de aktarmak isterim.Çünkü çok hoşuma gitti."Çok eski Türk yemeklerinden birisi olan Perde Pilavı Siirt yöresine aittir.Asıl vatanı Orta Asya'dır.Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir anlam ve mesaj içerir.Kayın valide evine yeni gelen gelinine el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken "kızım bu ev artık senin de evin...bu evin sırlarını sorunlarını kendi sırrın,kendi sorununmuş saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin "demek istemiştir.Böylelikle kayın valide ,pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğu ile bağdaştırır.Tıpkı gelinin,yeni eve girerken evliliği bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi,pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir.Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler ,erkek torun,dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini ,kuş üzümleri sağlığı ,acı ve tatlı baharatlar ise ,hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.(ALINTIDIR)

   

PERDE PİLAVI





MALZEMELER

HAMUR İÇİN:

  • 2 yumurta
  • 100 gram yumuşamış tereyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı )

PİLAV İÇİN:
  • 2  su bardağı baldo pirinç
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 su bardağı çiğ badem
  • 1 çay bardağı çam fıstık
  • 1 orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • tuz
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 1,5 su bardağından biraz az sıcak su











YAPILIŞI
  • Öncelikle 2 su bardağı pirinç, tuzlu sıcak suya ilave edilerek ıslatılır.
  • Bademler sıcak suya konarak kabukları soyulur.
  • Üzümler sıcak suda bekletilerek yumuşaması sağlanır.
  • HAMUR İÇİN ;bütün malzemelerle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.Buzdolabında bekletilir.
  • Tavuk göğsü tuz ile haşlanır.Ufak parçalara bölünür.
  • PİLAV İÇİN; Pilav tenceresinde dolmalık fıstık ve kabuğu soyulmuş bademler kavrulur.
  • Bir tabağa alınır.
  • Küp doğranmış soğan  tencerede ki yağda iyice kavrulur.
  • İyice yıkanmış ,süzülmüş pirinçler eklenerek,1 tatlı kaşığı tuz ile pirinçler şefaflaşıncaya kadar kadar kavrulur.
  • Üzerine sıcak tavuk suyu ve su konur.
  • Tarçın,yenibahar eklenir.
  • Üzüm,fıstık,badem ilave edilir.
  • Pirinç suyunu çekip ,üzeri göz göz oluncaya kadar pişirilir.Tavuk etleri konur.
  • Pilavın üzeri kağıt havlu ile kapatılarak demlenmesi sağlanır.
  • Kelepçeli bir pasta kalıbı ,katı yağla iyice yağlanır.Bademler şekilli olacak şekilde dizilir.
  • Biraz dolapta bekletilir.
  • Bu arada dolaptan çıkarılan hamur,biri büyük diğeri küçük iki parçaya ayrılır.
  • Büyük parça hamur  merdane yardımı ile açılarak,bademlerin şeklini bozmadan kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir.
  • Pilav, hamurun üzerine konup hafifçe bastırılır.
  • Diğer hamur ,aynı şekilde açılarak pilavın üzerine yerleştirilerek hiç boşluk kalmayacak şekilde kaplanır.
  • 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı çıkınca kalıptan çıkarılır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN




4 yorum:

  1. en sevdiğim şeylerden biri ama maalesef yapmak bana zor geliyor..

    YanıtlaSil
  2. Hikayesini daha önce okumuştum. İlk defa Siirtli bir arkadaşımın elinden yemiştim. Nefis Bir şeydi. Bende yaptım ama işin kolayına kaçarak :) Milföyden ve hazır yufkadan.:)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Pilav sevmememe ragmen resimlerde çok istah acici görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Tam anlamıyla bir hüner eseri. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe