Merhaba;
Belki biliyorsunuzdur,ben Amasya 'nın en büyük ilçesi Merzifon'luyum.Amasya 'nın elması meşhurdur.Benim çocukluğum da bol bol dalından tazecik ve enn doğalından elma yiyerek,sepet sepet elma toplayarak geçti.O yüzden elma benim hayatım da çok önemli.Ve yine o yüzden ,elmalı her şeyi çokk seviyorum.Her ne kadar çocukluğumun ,elma tadını ,meyve tadını bulamasam da ...
Kek sevgimi de duymayan kalmadı.Hele fırından yeni çıkmış keke tek kelime ile ba-yı-lı-yorum.Bu kek bir de hem karamelli ,hem elmalı olursa ;nasıl bir aşk yaşadığımı tahmin edersiniz değil mi?
Bu güzelliği lezzet patlamasını siz de yaşayın diye ,şimdi tarifini veriyorum.İnanın pişman olmayacaksınız.
KARAMEL SOSLU ELMALI KEK |
MALZEMELER
- 2 yumurta
- 2 kahve fincanı şeker
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı süt
- 3 kahve fincanı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 adet büyük elma
- 1 tatlı kaşığı tarçın
KARAMEL SOS
- 1 çay bardağı şeker
- 75 gram tereyağ
- 2 yemek kaşığı süt
YAPILIŞI
- KARAMEL SOS:şeker bir tavaya konur.Hiç karıştırmadan kahverengi renk alıncaya kadar tava hafif hafif sallanır.
- Tereyağ eklenir.Karıştırılır.
- Sonra süt ilave edilerek hızlıca karıştırılır.
- Soyulup 2 cm olacak şekilde dilimlenen elmalar karamel sosun üzerine ilave edilir.
- Karıştırılarak ,Sosun elmaların her tarafına gelmesi sağlanır.Tarçın serpilir.
- 22 cm lik bir yağlanmış bir kek kalıbına elmalar düzgünce dizilir.
- Kalan sos elmaların üzerine dökülür.
- KEK İÇİN:Yumurta ve şeker krema kıvamında olacak şekilde çırpılır.
- Süt ve sıvı yağ eklenip karıştırılır.
- Un ,kabartma tozu,vanilya ile kek hamuru hazırlanır.
- Elmaların üzerine hamur yayılır.
- 180 de ısıtılmış fırında pişirilir.
- Soğuyunca servis tabağına ters çevrilir.
- Arzuya göre pudra şekeriserpilir.
- KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.
Kekin yapılış şekli ve malzeme miktarlari çok hoşuma gitti. Daha önce hiç denemediğim bir tarif...
YanıtlaSilKaramelli elmalı kekin görüntüsü de harika. Elinize sağlık :)
muhteşem olmuş elinize sağlık ben de yapacağım mutlaka..
YanıtlaSilElmalı keki çok severim. Karamellisi de apayrı güzel görünüyor.. Bu arada Amasya elması benim bir numaramdır..:) Gözüm hep onu arar pazarlarda..:)
YanıtlaSilof of hayatta en sevdiğim şeylerden biriii :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık Hacer hanım müthiş görünüyor 😊. Amasya elması çok güzel oluyor gerçekten ne kadar şanslısınız ki dalından toplayıp doğal olarak tüketme şansınız olmuş 😊. Paylaşım için çok teşekkür ederim deneyeceğim sevgilerimle ❤
YanıtlaSiluhuuuuuu hemen listeme alıyorum.. Karamel & Elma & Kek inanılmaz üçlüüü :) .. Bende Sivas'ta büyüdüm ama dediğin gibi kucak kucak toplardık dalından.. Yazını okurken aynı zamanda geçmişe gittim :) Sevgiler.
YanıtlaSilHarika bir kek olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, ellerinize sağlık <3 Blogunu takipteyim , bana da beklerim :)
YanıtlaSilmakyajlikus.blogspot.com
Teşekkür ederim bu güzel tarif için. Yaptım ve tadı muhteşem. Küçük bir değişiklik yaptim-elmaların üstüne ceviz kaydım, ondan sonra keki döktüm.
YanıtlaSil