Havalar her ne kadar ısınmadı ama...Sanki sütlü tatlılar daha mı çok yeniyor acaba.Aslında yaz,kış ayrımı yapmak zor.Çünkü Türk mutfağının hep gözdesi olmuşlardır.Özellikle keşkül ;daha bir çok lezzet gibi bize taa Osmanlı Mutfağı'ndan miras kalmış.
Ama asıl enteresan olan bir konu keşkül adının nereden geldiği .Biraz araştırdığımda ;Osmanlı mutfağında önemli yere sahip olan bu tatlının adını, konulduğu kaptan aldığını öğrendim.Hindistan cevizinin içi oyulmak sureti ile elde edilen bu kaplara imarethanelerde toplanan paralar konuyordu.Fakir halka dağıtılan tatlılar,keşküller de dağıtıldığı için bu tatlının adı KEŞKÜL olarak kalmıştır.İlginç değil mi?
Şimdi gelelim tarife ;
KEŞKÜL |
MALZEMELER
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
- 3 çorba kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı çekilmiş toz badem
- 1 yumurta sarısı
YAPILIŞI
- Bir tencereye yumurta sarısı ,nişasta ,şeker konur.
- Üzerine sütü karıştırarak ve yavaş yavaş dökülür.
- Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
- Ocaktan alınınca ,hindistan cevizi,toz badem ve vanilya eklenir.
- Kaselere bölüştürülür.İlk sıcaklığı geçince buzdolabında soğutulur.
- Üzeri hindistancevizi ve badem ile süslenir
- KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.
0 yorum:
Yorum Gönder