ŞEFTALİLİ TART NASIL YAPILIR

Merhaba;
   Biliyorum şeftali zamanı geçti.Ama tek tük de olsa bazı marketlerde bulabilirsiniz.Bu tartı yapmadan kış mevsimine geçmeyin.Görüntü ve lezzet olarak harika.Tarif; Cafe Fernando isimli kitabı olan Cenk Sönmezsoy 'un tarifi.
    Şeftalili bir tart yapmak istediğimde internette dolaşırken, bu tarifle karşılaştım.Bu kadar güvenilir bir tarifi ,tabii ki denemeden geçemedim.Ve sonuç çok başarılı oldu.Başka meyvelerle de yapmak mümkün.Hatta kış meyveleri ile denemek istiyorum.
    Ama öncelikle şeftalili tartın tarifini vereyim yapmak isteyenler olursa;fakat ben ,tartı yazlıkta yaptığım için ,kremasında bir ,iki değişiklik yaptım.Daha doğrusu ,kremada ki yumurta sayısını azalttım.Vanilya özütü yerine ,vanilya kullandım.


ŞEFTALİLİ TART




MALZEMELER

  • 1,5 su bardağı un
  • yarım su bardağı pudra şekeri
  • çay kaşığının ucu tuz
  • 125 gram soğuk  tereyağ
  • 1 yumurta sarısı

VANİLYALI  KREMA

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı
  • yarım su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı nişasta
  • 1 paket krem şanti

TARTIN ÜSTÜ İÇİN
  • 4 adet şeftali
  • 2 su bardağı kaynamış su
  • 1 yemek kaşığı şeftali veya herhangi bir reçel

YAPILIŞI

  • Tart için.soğuk tereyağ küp küp kesilir.
  • Un,şeker,tuz eklenir.
  • Mutfak robotunda küçük parçalar haline gelinceye kadar karıştırılır.
  • Yumurta sarıları eklenir,karıştırılır.
  • Bir fırın kağıdının üzerine konur,top haline getirilir.Buzdolabı poşeti ile buzdolabında 1 saat dinlendirilir.
  • Dikdörtgen ,altı çıkan bir tart kalıbı yağlanır.
  • Hamur kalıp büyüklüğünde açılıp ,elle bastırılarak ,kenarlara doğru yükseltilir.
  • Hamur çatalla bir kaç yerinden delinir.Üzerine fırın kağıdı konur.Üzerine nohut,yayılıp,kabarmaması sağlanır.
  • Bu şekilde  160 dereceli fırında 20 dakika pişirilir.
  • Fırın kağıdı alınır,tartın üzerinin kızarması için .5-8 dakika daha fırında tutulur
  • Fırından çıkarıp soğuması beklenir.
KREMA
  • Bir tencereye .nişasta,yumurta sarıları,şeker konur.
  • Üzerine süt eklenerek karıştırarak pişirilir.
  • Muhallebi kıvamına gelince ,ocaktan alınır.
  • Soğuyunca ,toz krem şanti ve vanilya katılır,blendrla çırpılır
  • Şeftalilerin altına artı şeklinde  iki çizik atılır.
  • Bir tencereye alınır,üzerine kaynamış su ilave edilir, 5-10 dakika üstü kapalı kaynatılır.
  • Tencereden alınır,hemen soğuk ve buzlu suyun içine aktarılır.
  • Kabukları soyulup,çekirdeği çıkarılır ve dilimlenir.
  • Soğuyan tart hamurunun üzerine ,sulandırılmış şeftali reçeli sürülür.
  • Krema yayılır.Şeftaliler dizilir.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.




5 yorum:

  1. çok güzel ama benim için çok zor :-((

    YanıtlaSil
  2. Şeftalili ilginç ama çok nefis geldi. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Şahane görünüyor. Krema da süper. Hemde meyveli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık, nefis görünüyor (:

    YanıtlaSil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe