İZMİR KÖFTE NASIL YAPILIR



Merhaba;

   Güzel İzmir 'in güzel yemeğinin tarifini vereceğim.Köfte ve patatesin ,domates ve salça sosu ile birleşmesi damakları şenlendiriyor.Büyük ,küçük herkesin en sevdiği yemek.Aslında kolay da bir yemek.Hele ki dondurucuda ,önceden yaptığınız köfteler varsa daha da kolay..

   Yalnız ben İzmir köfteyi tam da bu yazdığım yani köfte ve patatesi hafif kızartarak yapıyorum.Merak edip ,biraz araştırdım.Farklı yapılışları var mı diye.Bazı tariflerde hem patatesin hem köftenin kızartılmadığını da gördüm.O da şöyle ;köfte ve patates fırın tepsisine dizilip fırında hem kızarıp hem pişmesi sağlanıyor.Daha sonra üzerine sos dökülüyor.Tat açısından farklı olduğu kesin.Aslında annem de kızartmadan çiğ olarak fırına koyar hatta kuru soğanları kalın yarım ay şeklinde doğrayarak tepsiye dizer.Köfteden çok soğanları yemek için çekişiriz.O da lezzetli bir yemek oluyor.Fakat ben dediğim gibi böyle yapıyorum.Ve çoğunlukla da İzmir köfte tarifinin böyle yapıldığını gördüm.

   Eğer içinizde İzmir'li olan arkadaşlar  varsa fikirlerinizi almak isterim.Sevgiyle kalın.


İZMİR KÖFTE 


MALZEMELER
  • Yarım kilo köftelik kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yumurta
  • 1 dilim ekmek içi
  • 1yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • tuz,karabiber
  • 1 yumurta
  • 10 dal maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 3 orta boy patates
  • Kızartmak için sıvı yağ
SOS İÇİN:
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı domates suyu veya 2 domates rendesi
  • tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ










YAPILIŞI
  •  Köfte için,kıymanın içine,hafif ıslatılmış ekmek içi,soğan rendesi,yumurta,galeta unu         ,     irmik,sarımsak,maydanoz ve baharatlar eklenerek ,yoğurulur.
  •  Patatesler soyulup,elma dilim kesilir.Yıkanıp,kurutulduktan sonra,sıvı yağda hafif kızartılır. 
  • Aynı yağda köfteler de kızartılır.
  • Isıya dayanıklı bir fırın kabına ,köfteler ve patatesler dizilir.
  • Sos için;2 yemek  kaşığı sıvı yağ ısıtılır.
  • Salça eklenir kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.Domates suyu ,tuz,yarım su bardağı sıcak su eklenir.
  • Köfte ve patateslerin üzerine sos gezdirilir.
  • Üzeri domates ,biberle süslenir.
  • Önce üzeri fırın kağıdı ile kapatılarak biraz pişirilir.
  • Sonra kağıt alınarak üzerinin kızarması sağlanır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.





4 yorum:

  1. off çok yakışıklı olmuş gerçekten insan acıkıyor görünce ben ne yazık ki bisküvi yiyeceğim şimdi :-((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden bisküvi yiyorsunuz.Üzüldüm gerçekten.En başından beri yorumlarını esirgemeyen sevgili Audrey .Ah keşke yakın olsaydık :(

      Sil

 

E_mail İLE ÜYE OLUP TAKİP EDEBİLİRSİNİZ.Emailinize gelenonay mailindeki linki tıklayıp uyeliğinizi

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Google+

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe