KARNIYARIK NASIL YAPILIR




Merhabalar;

   Nasılsınız sevgili dostlar...Biliyorum ki ;ülkemizde olan olaylar yüzünden ,hiç birimizin keyfi yok.Yaşananlar karşısında hiç bir şey yapamamak ,daha çok üzüyor hepimizi.En son suçsuz,günahsız çocukların da hayatını kaybettiği Gaziantep saldırısı ,yüreklerimizi bir kez daha yaktı.Bir anne olarak ,evlatlarını kaybeden annelere sabırlar diliyorum.

    Ama,ne yapalım ki hayat devam ediyor.Büyüklerimiz yine ne güzel söylemiş:"acıyan yerin ayrı,acıkan yerin ayrı diye "...Mutfak hiç bir zaman durmaz.Kaldı ki bizim kültürümüzde cenaze evinde ,mutlaka yemek yenir.Masalar kurulur,kaldırılır.Geleneklerimizde sevinçlerde de ,üzüntülerde de toplandığımız ,bir olduğumuz, tek yer sofralarımız  oluyor.

     Ben de bugün hepimizin bildiği,patlıcan denilince ilk akla gelen yemek KARNIYARIK tarifi vereceğim.Çocukluğumda en sevdiğim yemek olan karnıyarığın tadını şu an asla bulamıyorum.Her defasında bu sefer oldu diyorum ama,yine eski tadı bulamıyorum.Onun nedenini de zaten hepimiz biliyoruz.Bütün sebzelerin olduğu gibi patlıcanın da doğal olmaması.Soğanı bile yarım ay şeklinde yani piyaz doğruyorum ki ;aromasını  daha çok versin ,daha lezzetli olsun diye.Bu arada söylemeyi unuttum.Yağda kızartmıyorum patlıcanları çok uzun zamandır.Fırında daha sağlıklı oluyor gibi ,geliyor bana.
 
      Bir an şu geldi aklıma;acaba eski lezzetleri bildiğimiz için şanslı mıyız?Yoksa çocuklarımız mı daha şanslı ?O lezzetleri en azından hiç bilmiyorlar.Dolayısıyla aramıyorlar...Ben bilemedim ...Siz ne dersiniz ?


KARNIYARIK





MALZEMELER
  • 6 adet küçük boy patlıcan(uzun olursa boyuna 2'ye bölünür )
  • 1 orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 300 gram kıyma
  • 1 domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz,karabiber,,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Domates,biber






YAPILIŞI
  • Patlıcanlar alaca soyulur.Büyüklüklerine göre 2'ye bölünür.Tuzlu suda yarım saat bekletilir.
  • Temiz suda yıkanıp kurulanır.Bir kaç yerine bıçak batırılır.
  • Fırına konacak tepsiye yağın yarısı dökülür.Patlıcanların her tarafı yağlanır.
  • Isınmış fırında her tarafının kızarması sağlanır.
  • Bir tencereye,2 kaşık sıvı yağ konur.Yağ ısınınca,piyaz doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur.
  • Kıyma eklenerek,suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur.
  • Domates rendesi ve salça katılır.Salça pişince 1 çay bardağı su ile, bir taşım kaynatılır.
  • Tuz,karabiber ,arzuya göre pul biberle tatlandırılır.
  • Kızaran patlıcanların ortası bıçakla kesilir.Kaşıkla bastırılarak çukur yapılır.
  • Kıymalı sos patlıcanların içlerine pay edilir.
  • Üzerleri domates,biber ile süslenir.
  • 1 çay bardağı sıcak su eklenir.Üzeri yanmaz kağıt ile kaplanır.
  • Fırında pişirlir.Son 5 dakika  kağıt alınıp,üzeri kızartılır.
  • KOLAY GELSİN.AFİYET OLSUN.BEREKETLİ OLSUN.



15 yorum:

  1. Ben de yeni neslin damak tadını anlayamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni nesil fastfood çok seviyor.Nasıl vazgeçirebiliriz bilmiyorum :(Sevgiler

      Sil
  2. Patlıcan yemeklerinde eski lezzeti arayanlardanım bende. Annemin elinden olsa eski tadı alamıyorum artık... Karnıyarık yemeğinin sunumu çok hoş olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Elleriniz sağlık aynı bende böyle yapardım.
    Son zamanlarda teflon tavada közleyerek patlıcacanları içini sonradan yağlayıp harcını koyuorum güzel oluyor.Elektirk ve zamandan sağlıktan biraz daha tasarruf oldu.Tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de öyle denemek isterim.Çok pratik.Sevgiler :)

      Sil
  4. Çok güzel olmuş karnıyarık.. Sunumu da pek şık.. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Çok severim yediğim tek kıymalı yemek eline sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık karnıyarığı çok seviyorum ama kıyma yiyemediğim için annem tavukla yapıyor bir tane bile kalmıyor tadı çok lezzetli oluyor :)) musmutlu günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuklu da güzel olur.Annenizin eline sağlık.Sevgiler :)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor😊Bu arada blog keşif etkinliğinden geldim bana da beklerim sevgiler ☺

    YanıtlaSil
  8. mm çok lezzetli görünüyor :) bir ara da ben denemeliyim bu tarifi..

    YanıtlaSil

 

İzleyiciler

FACEBOOK SAYFAMIZDAN TAKİP EDİN

Bumerang - Yazarkafe
tarifbul.com

SEÇTİKLERİM

Bumerang - Yazarkafe